B12 Vitamini Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

B12 Vitamini Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi

B12 vitamini düşüklüğü, ülkemizde özellikle kadınların yaşadığı ciddi bir sorundur.

Aşırı yorgunluk ve halsizlik olarak baş gösteren bu durum, uzun süre tedavi edilmezse kalıcı sorunlara yol açabilmektedir. Unutkanlık, dikkat eksikliği ve depresyon gibi ruhsal sıkıntılara da neden olan B12 vitamini eksikliği, düzensiz beslenme ile oldukça bağlantılıdır. Demir, folik asit ve çeşitli vitaminlerden yoksun beslenme, ruhsal ve fiziksel çöküntü yaşanmasına neden olur.

Özellikle 1 yaşının altındaki bebeklerde görülen B12 vitamini düşüklüğünde, bebek başını dik tutamaz, oturma, konuşma ve yürüme gibi eylemleri yapmakta güçlük çeker. Okul çağındaki çocuklarda bu rahatsızlık okuduğunu anlamada güçlük ve öğrenme zorluğu çekmesine neden olur. Büyüme ve gelişme çağındaki kişilerde bu rahatsızlık görüldüğünde, kişi fiziksel ve ruhsal gelişimini tamamlayamaz ve büyüme geriliği yaşanabilir.

Orta yaş ve ileri yaştaki kişilerde zihinsel faaliyetlerde gerileme olacağı için Alzheimer görülme riski artmaktadır. Yıllarca tedavi edilmemesi halinde, vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığı için çeşitli hastalıklara ve hatta kansere yakalanma ihtimali de artmaktadır.

B12 Vitamini Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Başlıca B12 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Kalp çarpıntısı
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Bulanık görme
  • Kilo kaybı
  • Dilde kızarıklık ve ağrı
  • El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma
  • Sinirsel bozukluklar

Güç kaybına bağlı olarak kişi günlük işlerini yapmakta zorluk çeker. Dikkatini toplamada güçlük, sürekli sinirlilik hali, baş dönmesi gibi şikayetler bir süre sonra kişinin ruhsal bir çöküntü yaşayarak depresyona girmesine yol açar. Ayrıca cilt kuruluğu, deride dökülme, tırnak kırılması gibi şikayetler de yaşanabilir.

B12 vitamini düşüklüğü, kişinin erken yaşlanmasına neden olur ve bir süre sonra saç dökülmesi, kepeklenme ve saçların erken beyazlaması gibi şikayetler de görülebilir. Ayrıca, sarılığa benzeyen bir şekilde yüz ve göz kapaklarında sararmalar meydana gelebilir.

Kimlerde B12 Vitamini Düşüklüğü Riski Daha Fazladır?

B12 vitamini düşüklüğü riski daha fazla olan kişiler şunlardır:

  • Sürekli alkol kullananlar
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenenler
  • Besinlerin emilimi bozukluğu olan kişiler
  • Karaciğer yetmezliği olan kişiler
  • Hiç kırmızı et tüketmeyen vejetaryenler
  • Vücut tipine uygun olmayan diyet yapan kişiler

B12 vitamini eksikliğinin tedavisi oldukça kolaydır. Günlük düzenli olarak B12 vitamini iğnesi, dil altı hapı veya tablet kullanarak ve sağlıklı beslenerek bu şikayetlerden kısa sürede kurtulabilirsiniz.

En fazla tüketilmesi gereken gıdalar şunlardır:

  • Kırmızı et
  • Süt ve süt ürünleri
  • Balık
  • Ispanak
  • Keçiboynuzu pekmezi

B12 vitamini eksikliği, zamanında teşhis ve tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Sağlıklı beslenme ve düzenli doktor kontrolleri ile bu sorunun önüne geçilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mine

24 Temmuz 2024 Çarşamba

B12 vitamini düşüklüğü nedeniyle aşırı yorgunluk ve halsizlik yaşayan biri olarak, bu durumu nasıl kontrol altına alabilirim? Ayrıca, unutkanlık ve dikkat eksikliği gibi sorunların da B12 eksikliğiyle bağlantılı olabileceğini duydum, bu konuda ne yapmamı önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mine Hanım,

B12 vitamini eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Öncelikle, bir doktora danışarak eksikliğin seviyesini belirlemeniz ve gerekli tedaviye başlamanız önemlidir. Doktorunuz muhtemelen B12 vitamini takviyesi önerecektir. Bu, enjeksiyonlar veya oral takviyeler şeklinde olabilir.

Beslenmenizde de B12 vitamini açısından zengin gıdalara yer vermeniz önemlidir. Kırmızı et, balık, tavuk, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal gıdalar tüketmeye özen gösterin. Eğer vegan veya vejetaryen bir diyet uyguluyorsanız, B12 ile zenginleştirilmiş gıdalar ve takviyeler almak gerekecektir.

Unutkanlık ve dikkat eksikliği gibi belirtiler de B12 eksikliğinin belirtileri arasında olabilir. Bu nedenle, eksikliği giderdiğinizde bu sorunların da azalması muhtemeldir. Stresten uzak durmak, düzenli uyku ve egzersiz yapmak da genel sağlığınıza olumlu etki eder.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?

B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?

Güncel

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Güncel

Vitamin B12 Normal Değerleri Kaçtır?

Vitamin B12 Normal Değerleri Kaçtır?

B12 Vitamini Eksikliği

B12 Vitamini Eksikliği

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

Hamilelikte B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

B12 Vitamini Nedir?

B12 Vitamini Nedir?

B12 Vitamini Yüksekliği Nedenleri

B12 Vitamini Yüksekliği Nedenleri

B12 Vitamini Kilo Aldırırmı

B12 Vitamini Kilo Aldırırmı

B12 Vitamini Bitkisel Çözüm

B12 Vitamini Bitkisel Çözüm

B12 Vitamini Hangi Meyvelerde Bulunur?

B12 Vitamini Hangi Meyvelerde Bulunur?