{ "title": "Gebelikte B12 Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.b12vitamini.gen.tr/images/gebelikte-b12-vitamiani-eksikligi.jpg", "date": "20.01.2024 07:49:30", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Gebelikte B12 Vitamin Eksikliği, Gebelikte B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak sinir sisteminin çalışması ve eritrosit hücrelerinin üretiminde problemler yaşanmaktadır. Gebelikte B12 vitamin eksikliğine bağlı olarak hem annenin sağlığında hem de bebeğin sağlığında önemli zararlar olmaktadır. Gebelikte B12 vitamin eksikliğine bağlı olarak bebeklerde ciddi doğum kusurları meydana gelmektedir. Gebelikte B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak gebelerdeki sinir sistemi ve bebeklerdeki meydana gelecek problemlerin ortadan kaldırılabilmesi için, gebeliğin erken dönemlerinde ve gebelik öncesinde gebe kalmayı düşünen bayanların B12 vitamini açısından zengin bir diyet tüketmeleri gerekmektedir. Gebelikte yeterince et, süt, yumurta, kırmızı et gibi ürünleri tüketmeyen gebelerde B12 vitamini eksikliği riski daha yüksektir. Gebelikte B12 vitamini eksikliğini önlemek için günlük olarak dört yüz mikrogram folik asit başlanması önerilmektedir. Gebelikte B12 vitamini eksikliğini önlemek için gebelerde epilepsi ilaçları ve Talasemi ilaçlarının yanı sıra mutlaka ve mutlaka B12 vitamini içeren ilaçlar kullanılmalıdır.

Gebelikte B12 Vitamini Bakımından Zengin Gıdalar

Yumurta, beyaz et (Balık), kırmızı et, karaciğer, süt, peynir brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak gibi sebzeler de bol miktarda bulunmaktadır.

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

B12 vitaminlerinin emilimini azaltacak bağırsak yolu problemi olan kişilerde B12 vitamini eksikliği daha sık görülmektedir. Vejetaryen diyetle beslenen kişilerde B12 vitamini eksikliği daha çok rastlanmaktadır. B12 seviyesi 300 ng/L düşük kişiler için risk bulunmaktadır ve hamilelikte B12 eksikliğine çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Gebelikte B12 Vitamin Eksikliğine Bağlı Gebelik Komplikasyonları

Gebelikte B12 vitamini eksikliğine bağlı nöral tüp defekti beyin ve omuriliği etkileyen problemler içermektedir. Bunlar spina bifida (Bebekler bölgesel felç) ve anasefali (Beyin ve kafatasının gelişimini çok az olduğu ölümcül bir hastalıktır.)'dir. B12 vitamin eksikliği kadınlarda kısırlığa sebep olmaktadır. Gebe kalan kadınlar da tekrar eden düşüklere sebep olmaktadır. B12 vitamini eksikliği ayrıca erken doğuma sebep olabilir. B12 vitamini eksikliği kansızlığa, sinir sistemi olumsuzluklarına, yorgunluk, depresyona ve unutkanlığa sebep olabilmektedir. Bebeklerde B12 vitamini eksikliği yarık dudak, yarık damak gibi anormallikleri sebebiyet verebilmektedir.

Gebelikte B12 vitamini eksikliğinin sebep olduğu anormallikleri gidermek için gebelik öncesi ve gebelik sırasında B12 vitamini yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Doktor tarafından uygun görülürse B12 vitamini içeren ilaçlar kullanılmalıdır. Sağlıklı günler.
" } ] }