{ "title": "B12 Vitamini İçeren Besinler", "image": "https://www.b12vitamini.gen.tr/images/b12-vitamini-iceren-besinler.jpg", "date": "21.01.2024 19:48:58", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
B12 Vitamini İçeren Besinler; B12 vitamini; Kırmızı kan hücresi üretimini destekleyerek kansızlığa (Anemi) karşı koruma sağlar, sinir hücrelerinin gelişiminde önemli rolü vardır. Vücutta hücrelerin karbonhidrat, protein ve yağları fiziksel ve kimyasal olarak enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur.

Ayn zamanda, sinir sisteminin ve beynin normal fonksiyonlarını yerine getirmesinde ve yaşlılarda Alzheimer rahatsızlığının ilerleyişini yavaşlatmasından önemli bir role sahiptir. B12 vitamini eksikliğinde en çok görülen belirtiler, hafıza problemleri, sinirlilik hali, depresyon, çarpıntı, kırmızı ve ağrıyan dildir. Eğer bu vitaminin eksikliğini yaşıyorsanız ya da belirli bir sağlık koşulu nedeniyle B12 vitaminine ihtiyaç duyuyorsanız bazı gıdalarda yoğun olarak bulunmaktadır. Bunların bazılarının, listesini aşağıda bulabilirsiniz. Ancak aşağıda B12 vitamini bakımından zengin gıdaların listesi tamamı değildir. Listede yer alan bazı besinlerin çok kalori içermesi, yüksek kolesterol değeri ve bazı diğer sebeplerden dolayı fazla tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

Günlük Tüketimi
B12 vitamini eksikliği durumunda bireyin sağlık koşullarına en uygun beslenme programını ancak bir Uzman kontrolünde gerçekleştirmesidir.

B12 Vitamini İçeren Besinler, Balık; Genellikle omega 3 için önerilen balıklar aynı zamanda B12 vitamini yönünde de zengindir. 100 gram somon 3 katını, uskumru 3 katını, ton yaklaşık 2 katını, lüfer ise günlük B12 ihtiyacının %100'ünü karşılar.

Kabuklu Deniz Canlıları; Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz canlıları iyi birer B12 kaynağıdır. Midye ve istiridye türü canlılar B12 vitamini dışında çinko, demir ve bakır mineralleri bakımından da zengindir. 100 gram midye günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 16 katını içermektedir. Kabuklu deniz ürünlerinde, yüksek kolesterol bulunduğundan dikkatli tüketilmelidir.

Yengeç ve Istakoz; 100 gram yengeç yaklaşık 2 katını, 100 gram ıstakoz ise yaklaşık günlük B12 vitamini ihtiyacının yarısını karşılar.

Ciğer; Kuzu ciğeri en çok B12 içeren gıdalar arasında ilk sıralardadır. 100 gram pişmiş kuzu ciğeri, günlük olarak alınması gereken B12'nin yaklaşık 13 katını içermektedir. Kuzu ciğeri aynı zamanda demir, bakır, fosfor, çinko, B6 vitamini ve A vitamini bakımından da zengindir. İstiridye ve midye gibi yüksek kolesterol içeren kuzu ciğer, kalp ve damar sağlığını korumak adına az miktarlarda tüketilmelidir.

Kuzu Eti; Kuzu eti genel olarak B12 bakımından zengindir ancak en fazla B12 vitamini omuz kısmında bulunur. 100 gram kuzu pirzola ise günlük B12 ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar.

Sığır Eti; Protein, çinko, demir bakımından oldukça zengin olan sığır eti aynı zamanda yüksek miktarda B12 içerir. Sığır etinde bulunan B12 miktarı, hayvanın hangi bölgesinden elde edildiğine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Ancak bir değer vermek gerekirse, 100 gram sığır etinde yaklaşık günlük B12 vitamini ihtiyacının %60-80 arasında bir oranı karşıladığı söylenebilir.

Yumurta; 1 orta boy yumurta (60-70 gram) günlük B12 vitamini ihtiyacının %23'ünü karşılar. Tabii, kolesterolü de önemli miktarda yükselteceği unutulmamalı. 1 adet yumurtanın sarısı ise günlük gereksinim %6'sını karşılamaya yetmektedir. Yukarıdaki veriler tavuk yumurtası için geçerlidir. Kaz ve ördek yumurtaları daha yüksek miktarlarda B12 vitamini içermektedir.

Peynir; Kalsiyum, protein, Riboflavin içeren peynir çeşitleri, yüksek kolesterol oranları bir yana, B12 vitamini bakımından da çok zengindir.

B12 İçeren Diğer Besinler ve günlük B12 vitamin ihtiyacının yüzde kaçını karşıladığı aşağıdaki gibidir.
B12 Vitamini İçeren Besinlerin Önemi; Başlangıç olarak konsantrasyon eksikliği, sürekli yorgunluk hali, bellek zayıflığı, sinirlilik ve depresyonu sayılabilir. Tüm bu sorunlar B12 vitamini bakımından yetersiz beslenme sonucu görülebilir. Uzun süren B12 eksikliği ise kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere, diğer ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
" } ] }