{ "title": "B12 Vitamini Hangi Meyvelerde Bulunur", "image": "https://www.b12vitamini.gen.tr/images/b12-vitamini-hangi-meyvelerde-bulunur.jpg", "date": "19.01.2024 13:32:56", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "B12 Vitamini Hangi Meyvelerde Bulunur, Merkezi sinir sisteminin korunması ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi gibi büyük görevleri olan B12 vitaminin suda çözünen vitaminler arasında yer alması nedeniyle olması gerektiğinden daha fazla alınması gibi bir durum söz konusu değildir. B12 vitamini vücut ihtiyacı olduğu kadarını aldıktan sonra fazlalığını idrar ile vücuttan atar. Bu vitaminin vücut tarafından emilmesini sağlayan hücreler midenin iltihabı ya da tahriş olması durumunda görevlerini yerine getiremez hale geldiğinde vitamin sisteme içinde bulunamaz ve bu durumda B 12 eksikliği ortaya çıkar. Eksikliği durumunda denge kaybı, annemi, kol ve bacakta uyuşma, güçsüzlük kaybı ve karıncalanma gibi belirtiler ortaya çıkar ve aynı zamanda B 12 eksikliği mide rahatsızlıklarına neden olur.

Ayrıca mide asidinin az üretildiği kişilerde B12 vitamini gerektiği kadar emilemediği için B12 vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra aşırı derecede alkol tüketimi, mide ülseri, gastrit, çölyak hastalığı, bağırsak bakteri ve parazitleri, protein açısından eksik beslenme tarzı gibi nedenler de B12 vitamini eksikliğine neden olabilir. Vücut için büyük bir öneme sahip olan B12 vitaminine yetişkin bir insanın günlük ihtiyacı 2,4 mcg, hamilelik döneminde 2,6 mcg, emziren annelerde 2,8 mcg'dir. Vücudun günlük ihtiyacı olan B12 vitaminini karşılamadığı zamanlarda hücrelerde aksaklıklar başlar ve bu durumdan da en çok kemik iliğinde üretilen kan hücreleri ve sinir hücreleri etkilenir. Bu nedenle düzenli olarak alınması gerekir.

B12 vitamini hangi meyvelerde bulunur, yalnızca hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini bitki besin kaynaklarında çoğunlukla bulunmaz. Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, karides, dana eti, tavuk eti, deniz yosunu, geyik eti, takviye edilmiş kahvaltılık gevrekler, sakatat türleri, takviye edilmiş soya sütü, dana ciğeri, tavuk ciğeri, balık türleri, yumurta gibi besinlerin yanı sıra portakal ve çilek gibi meyvelerde B12 vitamini içerir.
" } ] }