{ "title": "B12 Vitamini Günlük Dozu", "image": "https://www.b12vitamini.gen.tr/images/b12-vitamini-gunluk-dozu(1).jpg", "date": "19.01.2024 10:58:42", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "B12 Vitamini Günlük Dozu, Suda eriyen bir vitamin olan B12 vitamini kobalamin olarak da adlandırılır. Suda eriyen diğer vitaminlerden farklı olarak vücut dokularında depolanır. Bu depo sürecinin yanı sıra eksikliği uzun yıllar sonra fark edilebilir. B12 vitamini daha çok hayvansal dokularda bulunur. Vücuttaki karbonhidratların, yağların ve proteinlerin işleme tutulması için vücutta gereklidir. Hücre tamirinde önemli rol oynayan bu vitamin özellikle sinir hücrelerinin büyümesinde en büyük rolü üstlenmektedir. Protein ve aminoasit oluşumunda etkili bir rolü bulunmaktadır. B12 vitaminin folik asit ile birleşmesi sonucu sinir hücrelerinde bulunan kılıfların korunmasını sağladığı gibi DNA sentezinde de gereklidir. Sinir iletilerini kolaylaştıran özelliği bulunmaktadır.

İnce bağırsakta emilen B12 vitamini diyetler yüzünden bazı hayvansal besinlerin eksik alınması sonucu bazı hastalıklara ve B12 vitamini eksikliğine sebep olmaktadır. Hafif derecede B12 vitamini eksikliği her insanda görülebilir. Her insanda genellikle aynı belirtileri gösterir. Bu belirtiler uyuşukluk, yataktan halsiz ve yorgun kalkma, unutkanlık gibi belirtilerdir. Ağır olarak görülen B12 vitamini eksikliğinde ise kronik hastalıklar ve sinir fonksiyonlarında bozukluklar ortaya çıkar. İnsanlarda yaş ilerledikçe bu vitaminin eksikliği çok sık görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre 65 yaş ve üzerindeki bireylerde yaklaşık olarak %40 oranında B12 vitamini eksikliğine rastlanmaktadır. Hekimlerin bu vitamin eksikliği sonucu bu yaşlarda zihinsel bozukluklar ve depresyonun oluşabileceğini savunmaktadırlar. Alzheimer hastalığına benzer belirtiler görülebilir. B12 vitamini eksikliği uzun yıllar devam ederse zihinsel bozukluk tedavi edilemez bir hal alabilir.

B12 Vitamininin Günlük Dozu ve Vücuttaki Etkileri Nelerdir?

Sinir hücrelerini korumakta yardımcı olan bu vitaminin birçok başka özelliği de bulunmaktadır. Hafızayı güçlendirdiği bilinen B12 vitamini günlük dozu 30 ile 35 miligram arasındadır. Bu vitamini hayvansal besinlerden ve güçlendirilmiş tahıllardan alınabilir. Dana eti, dana karaciğeri, süt ve süt ürünleri, peynir yumurta, midye, dil balığı, uskumru, ringa balığı, sardalye gibi besin maddeleri içerisinde B12 vitaminini bulundurur. Sebzelerde ve meyvelerde B12 vitaminine pek rastlanmaz.

İnsanlarda daha çok çocuklarda büyüme ve gelişmede büyük rol oynar. Sinir hastalıklarında tedavi edici özelliği bulunur ve pernisiyöz anemi tedavisinde de kullanılır. Mide ve bağırsakta uygulanmış olan cerrahi bir operasyondan sonra B12 vitamini oradaki eksiklikleri tamamlar. Bağışıklık sistemi ve sinir sistemini düzenler ve onarır. Bunlar haricinde tam olarak kesin olmayan belirtileri de bulunmaktadır. Zihin ve sinir hastalıklarına faydalıdır. Mikroplar yoluyla vücuda bulaşan hastalıkları tedavi edici özellik gösterebilir. Çocuklarda iştah arttırıcı özelliği bulunabilir. Ortalama altında kalan boy uzunluklarına yarar sağlayabilir. Enerji ve güç sağlayabilir. Öğrenme kapasitesini arttırabilir.

HIV pozitif virüsü bulunan kişilerin B12 vitamini eksikliği yapılan araştırmalar sonucu %35 oranında ortaya çıkmaktadır. Günümüzde hala yararı tam olarak belirlenmeyen bu vitamin AIDS hastalığı tedavisinde de uygulanmaktadır. B12 vitamini folik asit ile birleştiğinde doğum defektlerini önleyebilir. Ayrıca yine folik asit ve bunun yanı sıra B6 vitamini ile de birleşmesi sonucu kalp damar rahatsızlıklarında önleyici bir rol oynamaktadır. Diğer bir yandan ufak yaştaki çocuklarda astım, depresyon, şeker rahatsızlıklarına bağlı nöropatilerin tedavilerinde uygulanmaktadır. Ergenlik döneminde bulunan gençlerde düşük sperm sayısı ve spermlerde bulunan hareket yetersizliği tedavisinde de önemli bir rol oynayıp kullanılmaktadır.
" } ] }